Καλώς ήρθατε στην αποδοτική γεωργία - Κοινό Έδαφος
fade
4677
post-template-default,single,single-post,postid-4677,single-format-standard,mkd-core-1.3,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,wellspring child-child-ver-,wellspring-ver-2.3,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-menu-item-first-level-bg-color,mkdf-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Καλώς ήρθατε στην αποδοτική γεωργία

Καλώς ήρθατε στην αποδοτική γεωργία

Οδηγώντας κανείς στον απέραντο κάμπο του βορείου Έβρου, περνά μέσα από χωριά που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, περικυκλωμένα από αχανείς εκτάσεις καλλιεργημένης γης. Το φρεσκο-οργωμένο χώμα προδίδει την παρουσία της γεωργικής δραστηριότητας, η οποία βασίζεται ως επί το πλείστον σε βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες: κυρίως βαμβάκι, εναλλασσόμενο με σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορο, ζαχαρότευτλα. Πού και πού, διακρίνει κανείς μικρές λωρίδες δέντρων, κυρίως στις άκρες ρεμάτων, αλλά και συστάδες από λεύκες που περιμένουν υπομονετικά την κοπή τους, ώστε να καταλήξουν σε κάποια βιομηχανία επεξεργασία ξυλείας.

Το πόσο έχει ωφελήσει την περιοχή η εντατική αυτή μορφή καλλιέργειας είναι υπό αμφισβήτηση. Η αποτυχία του κυρίαρχου μοντέλου που βασίστηκε στην σπατάλη δημόσιων πόρων για την ενίσχυση αυτού του είδους γεωργίας είναι εμφανής, καθώς ο τόπος αυτός μαραζώνει οικονομικά και δημογραφικά. Τα εδάφη απειλούνται, η ποιότητα του πόσιμου και αρδεύσιμου νερού υποβιβάζεται, ενώ οι κάτοικοι κάποιων χωριών παραπονιούνται ότι τα καλοκαίρια δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, λόγω της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Οδηγώντας, λοιπόν, στο τριεθνές Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, φτάνω στο Σπήλαιο. Εκεί συναντώ τον οικονομολόγο Γιώργο Δαλαμπίρα, ο οποίος έχει επιστρέψει για να δώσει μία νέα ζωή στον τόπο που μεγάλωσε. Οξύνους και ευθύς, ο Γιώργος έχει άποψη για τό τί πήγε στραβά, αλλά και ένα πλάνο για να δείξει το δρόμο για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της γης. Ως κλασικός οικονομολόγος, εστιάζει στην αποδοτικότητα. Δηλαδή στην καλή διαχείριση της ενέργειας που πρέπει κανείς να επενδύσει στη γη του, ώστε αυτή να ευδοκιμήσει και να του αφήσει κάποιο όφελος στο τέλος της χρονιάς.

Με αυτό το σκεπτικό αναπτύσει ο Γιώργος το καλλιεργητικό του “πορτφόλιο” όπως το ονομάζει, βλέποντας την ενασχόλησή του με τη βιώσιμη γεωργία ως άλλο ένα “πρότζεκτ” που τον κρατά σε επαφή με το αυτόχθονο στοιχείο της γης και το αίσθημα της αυτάρκειας. Ταυτόχρονα, δείχνει το δρόμο για άλλους νέους της περιοχής. Ότι υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί τοπικός πλούτος, ακολουθώντας τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχα με τον Γιωργο:

Συνέντευξη/Επιμέλεια Κειμένου: Παύλος Γεωργιάδης

Share

No Comments

Post a Comment