Γιατί χρειάζεται να εντάξουμε την Εκπαίδευση για την Αειφορία στα σχολεία μας; Πώς μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά για την προστασία και αναγέννηση πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το έδαφος;
Το επιμορφωτικό σεμινάριο ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ αποτελεί μέρος του ομώνυμου προγράμματος ενημέρωσης, συμμετοχής και δράσης που υλοποιείται στο Νομό ‘Εβρου στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελεί εισαγωγή στην Εκπαίδευση για την Αειφορία, αξιοποιώντας διεθνείς καλές πρακτικές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν το σχετικό εγχειρίδιο και να το εξελίξουν σε πλαίσια τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.
Σχεδιασμός & υλοποίηση:
Γεωργία Λιαράκου, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κατερίνα Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία”
______
Η Γεωργία Λιαράκου είναι καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ερευνητική και επιστημονική της δραστηριότητα εστιάζεται στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και στις παιδαγωγικές τεχνικές που καλλιεργούν την ενδυνάμωση, τη συμμετοχή και την περιβαλλοντική ιδιότητα του πολίτη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την ανάπτυξη κοινοτήτων πρακτικής και τις τεχνολογίες επικοινωνίας και μάθησης στην εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.
Η Κατερίνα Ρουμελιώτη είναι απόφοιτος της Σχολής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας. Εργάζεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 2002 κυρίως με θέμα το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Είναι επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με φορέα υποδοχής το Perrotis College – Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Η εργασία της εστιάζει στην επικοινωνία θεμάτων Ευρωπαϊκής επικαιρότητας σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων και δράσεων σε σχολεία πάνω σε ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας.
Δωρεάν συμμετοχή με απαραίτητη προεγγραφή στο [email protected] ή στο τηλ. 2551036663
Το πρόγραμμα “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης, συμμετοχής και δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων. Το πρόγραμμα υλοποιείται στον Εβρο στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και φορέα υλοποίησης τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Place Identity. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο εθνοβιολόγος κ. Παύλος Γεωργιάδης, ενώ το έργο υποστηρίζεται σε τοπικό επίπεδο από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την κοινότητα GROW Place Greece του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών για το έδαφος GROW Observatory.
Ακολουθήστε μας!
Facebook page: @koinoedafos
Website: www.koinoedafos.org