Το Έργο - Κοινό Έδαφος
fade
3750
portfolio-item-template-default,single,single-portfolio-item,postid-3750,mkd-core-1.3,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,wellspring child-child-ver-,wellspring-ver-2.3,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-follow-portfolio-info,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-menu-item-first-level-bg-color,mkdf-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Το Έργο

To έργο “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης, συμμετοχής και δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων.

Στόχος είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία του εδάφους για την αγροτική παραγωγή, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Με πιλοτικό πεδίο εφαρμογής σε χωριά της υπαίθρου και σε αστικά κέντρα του Νομού Έβρου, το έργο προτείνει την εκπόνηση διεπιστημονικής έρευνας και την υλοποίηση συμμετοχικών βιωματικών εργαστηρίων σε χωριά. Αυτά εμπλέκουν τους κατ’ εξοχήν διαχειριστές της γης και των εδαφών (καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), προκειμένου να αναδειχθούν προκλήσεις, προτάσεις, αφηγήματα και λύσεις που σχετίζονται με τις χρήσεις γης, την βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την προστασία και βελτίωση των εδαφών.

Οι δράσεις αυτές θα διαμορφώσουν “από τα κάτω” στρατηγικές κατευθύνσεις και θα παρέχουν περιεχόμενο για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό η οποία αποτελείται από:

1. εκπαιδευτικά προγράμματα για το έδαφος για παιδιά και εφήβους
2. ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης για φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση των εδαφών και το ευρύ κοινό
3. διάχυση πρωτότυπου περιεχομένου (άρθρα, βίντεο, infographics) μέσα από παραδοσιακά ΜΜΕ και ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καινοτομία του έργου έγκειται στη διεπιστημονική μεθοδολογία ανάπτυξης του, η οποία βασίζεται στη σύνθεση σύγχρονων εργαλείων που γεφυρώνουν τις φυσικές επιστήμες με την εθνογραφία, και την πολιτισμική ταυτότητα τόπου με την κοινωνική καινοτομία για την αειφορία.

Κατά τη διάρκεια του έργου, τα εργαλεία αυτά θα εφαρμοστούν πιλοτικά στο Νομό Έβρου για την επίτευξη των στόχων του έργου, παράγοντας ανοιχτά εγχειρίδια και πρωτότυπες εφαρμογές επικοινωνίας προς διάχυση, αξιοποίηση και εξέλιξη από ένα επιβεβαιωμένο δίκτυο υποστηρικτικών φορέων αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα που επιχειρεί συμμετοχικές δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με φορέα υλοποίησης τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Place Identity.  Σε τοπικό επίπεδο οι δράσεις υποστηρίζονται από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την κοινότητα GROW Place Greece του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών για το έδαφος GROW Observatory.