Παρουσίαση έργου στην Αλεξανδρούπολη - Κοινό Έδαφος
fade
4364
post-template-default,single,single-post,postid-4364,single-format-standard,mkd-core-1.3,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,wellspring child-child-ver-,wellspring-ver-2.3,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-menu-item-first-level-bg-color,mkdf-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Παρουσίαση έργου στην Αλεξανδρούπολη

κοινό έδαφος εκδήλωση έναρξης

Παρουσίαση έργου στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 16 Μαρτίου ώρα 17:30 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έναρξης του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” με τη συμμετοχή 70 πολιτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων, πολιτιστικών φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών με ενδιαφέρον για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το “Κοινό  Έδαφος για την Αειφορία” αναπτύσσει μία τοπική πλατφόρμα ενημέρωσης, συμμετοχής και τοπικής δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας,  Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και Διευθυντής της Οργάνωσης ΓH, ο οποίος παρουσίασε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ ενόψει 2030 και τη σημασία τους για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μαχαίρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στους στόχους που αφορούν Καθαρή Ενέργεια, τη Ζωή στη Θάλασσα και τις Βιώσιμες πόλεις. Πρόκειται για τρεις στόχους με άμεση σχέση με την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τους οποίους έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για να εξασφαλίσει την πορεία προς την αειφορία.

Στη συνέχεια ο Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία”, μίλησε για την θέση του νομού Έβρου μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, εστιάζοντας σε  τρεις άλλους στόχους που αφορούν την αγροτική οικονομία και συγκεκριμένα την Εξάλειψη της πείνας, τη Δράση για το Κλίμα και τη Φροντίδα για τη γη. Θέτοντας το πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία”, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την έμφαση που δίνεται σε εθνογραφικά στοιχεία σύνδεσης των τοπικών κοινωνιών με τη θρακική γη, σε σύγχρονα εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού και σε βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης για την αειφορία, για τα οποία μίλησαν ξεχωριστά οι επόμενες τρεις ομιλίτριες.

Η διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, κα. Αγγελική Γιαννακίδου, αναφέρθηκε στο έδαφος ως κοιτίδα του θρακικού πολιτισμού, παρουσιάζοντας τους μύθους και τους ήρωες που συνδέονται με τη γεωμορφία της Θράκης, αλλά και στοιχεία του τοπικού πολιτισμού όπως οι ενδυμασίες και οι χοροί που συνδέονται με τη σύσταση του εδάφους και τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Η ανάδειξη της ταυτότητας τόπου και οι διατομεακές συνέργειες είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνέχιση του πολιτισμού.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα υλοποίησης του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” Στεφανία Ξυδιά, αναφέρθηκε τις δράσεις της Place Identity, παρουσιάζοντας παραδείγματα συμμετοχικού σχεδιασμού σε επίπεδο γειτονιάς, πόλης και κράτους. Βάσει της εμπειρίας αυτής διεξαγωγής διαβουλεύσεων σε φυσικό χώρο, ανέλυσε τις διαστάσεις κοινωνικής καινοτομίας που θα διερευνηθούν στο πλαίσιο του έργου σε κοινότητες της υπαίθρου, παρουσιάζοντας τις επιμέρους δράσεις συμμετοχής και επικοινωνίας.

Κλείνοντας, η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα. Κατερίνα Ρουμελιώτη παρουσίασε τις αρχές της εκπαίδευσης για την αειφορία με ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες και του τρόπου που αυτές θα επηρεάσουν το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαστήρια του έργου “Κοινό Έδαφος”.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, στην οποία εκφράστηκε το ενδιαφέρον μεμονωμένων ατόμων αλλά και τοπικών φορέων για συμμετοχή στο έργο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα παιδείας, με εκπροσώπους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές του Τμήματος Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, να εκφράζουν την υποστήριξη τους στο έργο και να τονίζουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ανοιχτού Σχολείου Αλεξανδρούπολης τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου για δράσεις της κοινωνίας πολιτών και δήλωσε τη διαθεσιμότητα του 10ου Δημοτικού Σχολείου για φιλοξενία δράσεων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά και αγρότες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και θέτοντας ερωτήματα για ζητήματα που τους απασχολούν όπως η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και μη ανακύκλωση των σκευασμάτων, οι πρακτικές οργώματος και η έλλειψη επιμορφωσης για βιώσιμες πρακτικές αναγέννησης των εδαφών.

Η ομάδα έργου απευθύνθηκε ειδικά στον εκπρόσωπο της Μεραρχίας Αλεξανδρούπολης που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Στρατός στην κλιματική θωράκιση της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα συζητήθηκε ενδεχόμενο συνεργασίας για τη φύτευση δένδρων σε εκτάσεις που διαχειρίζεται ο Στρατός και εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον διαμόρφωσης σχετικών προτάσεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο λόγος δόθηκε στους δύο υποψηφίους Δημάρχους που παράστηκαν στην εκδήλωση. Ο κ. Δημήτρης Λαζόπουλος συνεχάρη τους ομιλητές και πρότεινε την εδραίωση ενός φόρουμ διαβούλευσης για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ο κ.Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε τη δέσμευση του για υιοθέτηση της Αστικής Ατζέντας του ΟΗΕ και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” από την παράταξη του.

H εκδήλωση έναρξης του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ενώ τη γαστρονομική επιμέλεια είχε ο Σύλλογος Γυναικών Πέπλου, προσφέροντας ένα κέρασμα από παραδοσιακές πίτες κατά τη λήξης της εκδήλωσης.  

 

Share

No Comments

Post a Comment